Een ondernemer die erover nadenkt om een personenauto zakelijk te gaan rijden heeft te maken met bijtelling voor de belasting vanwege het privé gebruik van deze zakelijke auto.

Voor de inkomstenbelasting kan deze bijtelling oplopen tot 21% van de fiscale cataloguswaarde indien meer dan 500 kilometer per jaar privé gereden wordt. Dat is in de praktijk meestal het geval. Bij een cataloguswaarde van € 50.000,- is dit een jaarlijkse bijtelling van ruim € 10.000,-. Niet echt aantrekkelijk, want zo is het voordeel om de autokosten fiscaal af te kunnen trekken niet echt groot.

Sinds kort bestaat er de mogelijkheid om van de ‘youngtimer’ regeling gebruik te maken. Wat is een ‘youngtimer’? Een ‘youngtimer’ is een auto van minimaal 15 jaar oud. Indien een youngtimer zakelijk wordt gereden is de bijtelling voor privégebruik weliswaar hoger, namelijk 35%, maar dan berekend over de huidige marktwaarde. Dat kan interessant zijn. Een klant kocht in 2018 een Mercedes uit het jaar 2002. Destijds was de fiscale aanschafwaarde van deze auto circa € 50.000,-, maar de klant kocht deze voor € 5.000,-. De klant besloot om deze auto zakelijk te gaan rijden. De bijtelling over 2018 bedroeg slechts € 1.500,-. Daarentegen kon de verzekering, brandstof, belasting, onderhoud en resterende afschrijving in mindering worden gebracht op het resultaat van de onderneming.

Belangrijk is wel om een ‘youngtimer’ te kopen die de tand des tijds goed heeft doorstaan omdat anders het risico op veel onderhoud en reparaties bestaat. Dan is het uiteindelijk voordeel snel verdwenen! Tegenwoordig zijn er echter vele autobedrijven die zich specialiseren in de verkoop van ‘youngtimers’.

Terug naar blog overzicht